Det finns en rad olika typer av spanielraser och för den oinvigde kan det vara svårt att skilja dem åt. Cocker spaniel och amerikansk cocker spaniel är kanske de mest kända men field spaniel, welsh springer spaniel och engelsk springer spaniel faller också inom denna raskategori.
Så ser en engelsk springer spaniel ut
Den engelska springer spanieln känns igen på att den är störst av alla spanielraserna och på dess färger. Mankhöjden hos en engelsk springer spaniel ska vara cirka 51 cm för både hane och tik men det är vanligt förekommande att se hundar som är högre än detta. Kroppen ska vara smärt och stark där kroppsvikten landar någonstans runt 20 – 25 kg.
Engelsk springer spaniel finns i två färgställningar; svart och leverfärgad. Begreppet leverfärgad kan upplevas som främmande och kanske för det fram bilder på en gråfärgad, kokt lever hos gemene hundägare. I själva verket är det en mörkbrun nyans och kan kanske liknas mer vid den mörka färgen hos rå lever. Ingen av hundarna ska vara helsvarta eller helt leverfärgade, utan istället blandas färgerna upp med vitt där främst skallen, öronen, ryggen och svansen är färgad medan ben, bringa och mage för det mesta är vita. Det är inte ovanligt att svarta eller leverfärgade fläckar även syns på benen.
Den engelska springer spanielns ursprung
Innan engelsk springer spaniel hade fått sitt namn och officiellt blivit en egen ras användes denna typ av hund till jakt i Storbritannien och än idag är engelsk springer spaniel en jakthund. Det var dock inte samma sorts jakt som utfördes under denna tid som den som sker idag men typiskt för denna hundvariant har alltid varit att den är en stötande hundras, vilket betyder att den ska nosa upp villebråd och få det att hoppa eller flyga upp.
Gamla tiders engelska springer spanielhundar sökte av områden och nosade upp alla möjliga byten som sedan kunde fångas med nät liksom med hjälp av jaktfalkar eller greyhounds. Med tidens gång utvecklades denna typ av jakt till att ske med skjutvapen och rasen blev allt mer specialiserad på fågeljakt. I och med gevärets intåg behövdes inte längre falkarna eller greyhound och därmed började de engelska springer spanielarna även tränas i apportering. Idag är rasen främst en fågelhund som stöter upp vilt som sedan skjuts av jägaren och därefter hämtar hundarna bytet.