En gammal hund som helt plötsligt inte kan resa sig, tappar balansen, lutar huvudet åt ena sidan, har ögon som flackar hastigt eller verkar allmänt förvirrad kan ha drabbats av geriatriskt vestibulärt syndrom. Det är ett sjukdomstillstånd som också kallas för geriatriskt vestibularissyndrom eller GVS. Namnet kommer från geriatrik som är läran om åldrandets sjukdomar samt av det vestibulära systemet som håller koll på balansen. Tillståndet kan upplevas som väldigt skrämmande för hundägaren men det är relativt lätt att diagnostisera hos veterinär och många gånger går problemen över av sig själva.
Lite grann om balanssinnet
Det är mycket som samverkar för att en hund ska kunna hålla balansen och ofta anses ögonen liksom öronen vara de viktigaste delarna. En annan viktig del i balanssystemet är kroppens möjlighet att kunna känna vilken position som de olika kroppsdelarna har genom spänning i muskler, senor och andra känselceller, vilket kallas för proprioception. Allt det här betyder att när balanssystemet slutar att fungera av en eller annan anledning så kan kroppens alla balansdelar bli påverkade.
GVS-diagnos ställs
Vid geriatriskt vestibulärt syndrom är det vanligen öronen som är påverkade, antingen på grund av något problem i innerörat eller på grund av något problem med balansnerven, men det är alltså inte ovanligt att problemen visar sig på ögonen eller i rörelsemönstret.
När veterinären undersöker hunden letar denna först efter tecken på andra orsaker till balansproblemen. Det här bör tas på största allvar då liknande symptom kan uppstå från diverse oroande problem i hjärnan som tumörer, missbildningar, inflammationer och blödningar men om veterinären inte hittar några sådana fel blir diagnosen geriatriskt vestibulärt syndrom.
Tillfrisknande från geriatriskt vestibulärt syndrom
Om hunden har geriatriskt vestibulärt syndrom sätts vanligen ingen behandling in utan istället ska hunden få en chans att tillfriskna av sig själv. Det finns nämligen inget att göra åt GVS då grundorsaken ofta är okänd och veterinären därmed inte vet vad denne ska behandla tillståndet med. Dessutom är det känt att geriatriskt vestibulärt syndrom för det mesta läker ut av sig själv ganska snabbt.
Möjligtvis kan hunden få medicin mot åksjuka och ibland kan dropp behövas sättas in. Det här beror på att problem med balansen skapar en känsla av åksjuka, vilket kan leda till illamående, och därmed kan det vara väldigt svårt för hunden att få i sig mat eller vatten.
De allra flesta hundar återhämtar sig på mindre än en vecka och ibland tar det endast några dagar. Det kan dock ta längre tid än så, upp till ett par månader. Ibland kvarstår också en svag version av symptomen och det visar sig då oftast som att huvudet lutar lite åt ena sidan.
Vård vid geriatriskt vestibulärt syndrom
Det är viktigt att hundägaren hjälper sin GVS-sjuka hund. Först och främst måste hunden få i sig mat och vatten så specialkost och stödmatning kan behövas. Om hunden inte kan resa sig är det förstås också viktigt att dess hygien sköts och att den byter liggposition ibland så att inga trycksår uppstår.